Tuesday، ۲۹ Aabaan ۱۴۰۳
آزمونهای نظاممهندسی برای کسب پروانه اشتغال در رشتههای هفتگانه مهندسی برگزار میشود. درواقع میتوان اینطور گفت که حتی اگر شما بالاترین مدرک مهندسی معماری را هم داشته باشید، اما در آزمون نظام مهندسی معماری شرکت نکرده باشید و یا شرکت کرده باشید، اما نمره قبولی را کسب نکرده باشید، عملاً تمام سالهای تحصیل شما بیهوده بوده و شما فقط مدرک مهندسی دارید، اما اجازه اشتغال بهصورت حرفهای در زمینه تخصص خودتان را ندارید و طبیعتاً در درآمدهای قابل توجهی هم که میتوانید داشته باشید، محروم خواهید بود و تنها میتوانید بهصورت خصوصی و در پروژههای شخصی فعالیت کنید.
شرکت و قبولی در آزمون نظام مهندسی معماری، مهر تاییدی است بر تمام سالهای تحصیل شما در رشته معماری و فقط درصورت قبولی در این آزمون است که صلاحیت شما برای ورود به جمع متخصصین معماری تأیید میشود.
فارغالتحصیلان رشته معماری در مقاطع کارشناسی (لیسانس)، کارشناسی ارشد (فوقلیسانس) و دکتری، بهترتیب سه سال، دو سال و یک سال بعد از فارغالتحصیلی مجاز هستند که در آزمون نظام مهندسی معماری شرکت کنند.
بهعنوانمثال اگر شما مدرک کارشناسی معماری دارید، تنها در صورتی میتوانید در آزمون نظام مهندسی معماری مهرماه سال ۹۸ شرکت کنید که تاریخ اخذ مدرک شما قبل از مهرماه سال ۱۳۹۵ باشد و تا زمان برگزاری آزمون نظاممهندسی معماری، حداقل سه سال از تاریخ اخذ مدرک کارشناسی معماری شما گذشته باشد.
متصدی برگزاری این آزمونها وزارت مسکن و شهرسازی است. طبق قانون نظاممهندسی و کنترل ساختمان، وزارت مسکن و شهرسازی موظف است با توجه به متقاضیان هر دوره و رعایت تناسبات مورد نیاز جامعه، بهطور مستمر و در فواصل زمانی معین، نسبت به برگزاری آزمونهای نظاممهندسی اقدام کند.
آزمونهای نظام مهندسی برای تمام رشتهها، معمولاً سالانه دو بار در کل کشور برگزار میشود.
البته با توجه به مواردی که در بالا اشاره کردم، الزاماً قرار نیست در هر سال دو دوره آزمون نظام مهندسی برگزار شود و سالهایی هم بوده که این آزمونها فقط یکبار برگزار شده است.
تمام آزمونهای نظاممهندسی، بهصورت جزوه باز برگزار میشود. به این معنی که در آزمونهای تستی، یعنی آزمون نظارت و اجرای معماری، داوطلبان اجازه دارند هرگونه کتاب، منبع، چکنویس، پیشنویس، دستنویس و… را در جلسه امتحان همراه خود داشته باشند و در زمان برگزاری آزمون از آنها استفاده کنند.
جزوه باز بودن در آزمون طراحی معماری نظام مهندسی، به این معنی است که علاوه بر منابع، داوطلب اجازه دارد نمونه نقشههای ساختمانی مورد نیازش را هم بههمراه داشته باشد و در صورت نیاز از آنها استفاده کند.
البته جدیدا و در آزمونهای اخیر این زمان به 7 هفت ساعت تقلیل یافته . . .
از ساعت ۰۸:۰۰ درب حوزههای آزمون بسته شده و از ۰۸:۳۰ فرآیند آزمون آغاز میشود.
به افراد کم توان حرکتی (پرونده بهزیستی)، یکساعت وقت اضافه در آزمون طراحی معماری داده میشود.
داوطلب حق نشستن بر روی زمین یا روی میز را ندارد.
پیشنهاد میشود نهار حوزه آزمون را میل نکنید، هم وقت نیست هم احتمال روغنی شدن برگهها هست. خرما و یک لقمه غذای ساده و سبک کافی است.
اول سوال اصلی آزمون (طراحی معماری) را حل کنید. ۳ پلان و بام کامل نباشد، کل برگهها تصحیح نمیشود.
داوطلبین خودشان باید لوازم ترسیم طراحی معماری را بهمراه داشته باشند و از جداکردن و دوباره منگنه کردن یا پیوست برگه اضافی خودداری کنند.
استفاده از هرگونه کتاب، جزوه، نوشته، نمونه نقشه، شابلون، پازل و تخته رسم آزاد میباشد. وسایل الکترونیکی با هرگونه امکان ارتباطی و ماشین حساب با حافظه جداشدنی، میز نور و کاربن ممنوع است. از بهمراه داشتن زیورآلات، انگشتر بزرگ، مچبند مغناطیسی سلامت و اقلامی از این دست نیز جلوگیری بعمل میآید.
آزمون نظام مهندسی طراحی معماری، شیوه و سبکی متفاوت از طراحیهای رایج در دفاتر طراحی و شرکتهای مهندسین مشاور و نقشه های فاز ۲ شهری دارد، و بسیاری از مهندسین معمار با سابقه طراحی چندین ساله نیز از پس این آزمون به دلیل عدم اطلاع از اصول اساسی آزمون طراحی معماری و نکاتی که مدنظر کارشناسان امتیاز دهنده هست، برنیامدهاند.
بسیاری از اشتباهات رایج در طراحی معماری که در عمل جا افتاده است، مورد قبول اصلاح کنندههای برگههای آزمون طراحی معماری نیست.
در صورت ناقص بودن یک نقشه / پلان، عدم ترسیم برش و…، با وجود کسب امتیاز، کل طرح مردود میشود. نمره قبولی کسب ۲۵ از ۵۰ است.
در صورت وجود “اشتباه فاحش” در طراحی، حتی با وجود کسب امتیاز قبولی، “نمره مردودی” در آزمون طراحی معماری اعلام میشود.
مثال اشتباهات فاحش: نورگیری از ملک همسایه، کسر پارکینگ، سرگیری رمپ، در نظر نگرفتن موقعیت درختان حیاط برای ورودی رمپ یا عبور لابی راه پله، از لابی آسانسور (در عمل جا افتاده، تایید و اجرا میشود.)
دانش و اطلاعات لازم آزمون
رویکرد و چالش سوال
سقف شیبدار
جزئیات ساختمانی
تبیین چک لیست طراحی
نکات اصلی سوال آزمون
گروه بندی ساختمانها
راه های دسترسی سواره و پیاده
الزامات راه ها و دسترسی ها مسکونی
ضوابط پله
ضوابط آسانسور
ضوابط راه پله و آسانسور در زمینهای کمتر از ۲۰۰ متر
انواع چیدمان راه پله و آسانسور و کاربرد هر یک
ضوابط پارکینگ
ضوابط رمپ
ارتفاع و سرگیری فضاها
نورگیرها و پاسیو در زمینهای بیش از ۲۰۰ متر
نورگیرها و پاسیو در زمینهای کمتر از ۲۰۰ متر
ضوابط معلول
شرایط اختصاصی واحدهای کمتر از ۷۵ متر
شرایط اختصاصی واحدهای بیشتر از ۷۵ متر
رساندن مساحت واحد به متراژ خواسته شده در سوال
فضاهای داخلی ساختمان مسکونی
ضوابط حریق
توجهات سازه و ستونگذاری
طراحی پلان بام و شیب بندی
ترسیم مقطع
نکات قبل و حین آزمون
به قلم مهندس حامد مسیح تهرانی
مدرس دوره های آمادگی آزمون نظام مهندسی